Continuem
mantenint la bona costum de fer la pedalada de tres dies i ja van 5 anys
seguits des que el 2012 vam fer la Pedals de Foc.
Els anteriors 4
anys sempre hem anat per Catalunya, be l’any passat, pels Ports de Tortosa i
Beceit vàrem entrar una miqueta a Aragó i al País Valencià, però aquest any ens
vam decidir per anar al País Basc, les raons: està relativament a prop, 4
horetes de cotxe, bon paisatge (mar i muntanya) , bon menjar ...
Finalment els
dies escollits van ser del 27 al 29 de maig, i aquest cop vam canviar l’estratègia,
enlloc de fer el desplaçament i començar a pedalejar, i arribar els xofers
trinxats, el dia 26 per la tarda vam fer el viatge per anar a dormir a Irun.
Finalment el
dijous 26 per la tarda, els 8 que havíem decidit anar-hi, menys el Ton que
vindria pel seu compte, ja estàvem a la
botiga del Dani carregant les bicis a la furgo. El Dani, però, amb l’esquena
enganxada que no era bon presagi per poder pedalejar...
La ruta que
havíem decidit fer era la Bidasoako pedalak, a Euskadi, entre Guipuzcoa,
Navarra i Iparralde, la faríem com sempre a la nostra manera, en tres dies i
començant en el lloc que ens va millor pel tema de transport i sense assistència,
amb les bicicletes amb el transportin i el petate amb el necessari per fer la
ruta.
1era etapa. IRUN - LESAKA
El divendres 27
al matí havíem quedat a les 8,30h amb el Ton per començar a pedalejar. A l’hotel
hi havia dos grups més de bicicletaires que feien altres rutes i a la sortida semblava una etapa de la Volta.
La sortida era
fora del track de la ruta i vam tenir una mica de dubtes per arribar a l’inici
del track, direcció Ondarribia, un cop orientats, vam creuar el poble i vam començar per caminets prop del mar, amb molta vegetació. El país basc és sempre
un puja i baixa, però amb camins amb molt poc pedra.
Seguim un tram de la
variant nord del Camí de Sant Jaume, on
trobem nombrosos peregrins estrangers i que ens porta a l'ermita de Guadalupe.
Només arribar a
la ria de Pasaia, km 22, veiem un oasi, un baret al passeig, al costat del mar
i ple de pinxos. Fem el 1er. Avituallament, pintxo-pote (xacolí), i desprès creuem
tot un tram molt ingrat per dins de les ciutats de Pasaia, Errentería i
Elizalde, per finalment agafar la via verda de Arditurri, que ens entra
al parc natural Aiako Harria.
Deixem la via verda, amb un pendent molt
suau, per començar la primera gran rampa del dia, són gairebé les 13h. i sembla
que ja no trobarem cap poble en molts kilòmetres, i no tenim previst on dinar.
Així que fem una paradeta per menjar alguna barreta.
Aquí quan veus
una pista formigonada ja pots tremolar, per que la pendent serà brutal, i això
és el que ens espera als propers kilòmetres. Fem la primera d’Urritxabale, amb rampes de formigó, menys mal si no
difícilment serien ciclables. Desprès d’un tram de carretera, passem el túnel
de Aritxulegiko i ja entrem a Navarra. Veiem un primer caserio que fan dinars,
però està tancat, el segon caserio que trobem, prop l’embassament d’Endara,
també donen dinars i també està tancada, la sra. Molt amable, ens dona una
botella d’aigua i ens diu que fins Lesaka ella tarda 1h30 en bici ...
Avui toca dinar
de barretes, i al cap de la pujada ens hidratem i mengem molls, olives,
barretes ...
Ara ja gairebé
tot baixada fins a Bera. Entrem ala poble que son les 17h i anem a buscar un
bar.
Demanem totes les tapes que li queden a la barra i cerveses per reposar
forces.
Continuem ja la ruta cap a Lesaka, primer per un corriol paral·lel al riu, en pujada, desprès per pista, i la baixada és un sender molt divertit amb moltes corbes i una mica de fang, que fan les delícies de la Fatty del Dani.
Arribem a l’hostal
Ekaitza de Lasaka a les 18h. Crec que en els 4 anys anteriors mai havíem
arribat tan aviat! Netegem bicicletes, ens netegem nosaltres i mentre a fora
cau la tormenta que predeien les webs meteorològiques per cada dia i que tant
ens tenia preocupats.
A les 20.15h ens anem a sopar a la
Sidrería Linddurrenborda, ens n’han parlat molt be, però els 20’ caminant per
arribar-hi, i en pujada ens emprenyen una mica.
El sopar paga la pena: truita de bacallà, bacallà, xuleton, sidra a
destajo, de 2 tones immenses , i nous amb formatge i pa. Vam veure molt però
crec que les tones no les vam cap acollonir!
Resum de la 1a Etapa: El grup està amb molt bon nivell, tothom ha arribat força senser al final de l'etapa, la mecànica ha aguantat fenomenal, i amb la moral molt alta. Res a veure amb la primera etapa de l'any passat als Ports, on vam trencar 3 bicicletes, vam arribar a l'hotel a les 21h, morts i amb la moral per terra...
Distància: 62 km
Desnivell
+ : 1.540 m
Temps: 8h 50 ‘
Temps
en moviment 5h 55’
Velocitat
mitja en moviment: 10.5 km/h
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada